UTSEENDE

En Glen kan karaktiseras som en "stor hund på korta ben". Den mäter högst 35,5 cm över skuldrorna. Alltså ingen stor hund men igengäld väger den ca 16 kg. Glennen finns i olika färger blåbrindle och vete.

HISTORIA
Trots att Glennen är relativt okänd så är den en av de äldsta terrierraserna. Redan 1575 finns en ras beskriven som med stor sannolikhet är en Irish Glen of imaal terrier. Rasen är som namnet antyder från Irland, närmare bestämt från grevskapet Wicklow(söder om Dublin).I Wicklow ligger dalen Imaal, därav namnet, Glen betyder nämligen dal på gaeliska. Här i Imaal blev Glennen andvänd som skadedjursbekämpare.Den skulle hålla rent omkring de små gårdarna och den blev även använd till grävlingjakt. Den skulle gå i grytet och hämta grävlingen.Under detta arbete fick den absolut inte skälla. Därför blev den känd som en tyst hund. Först 1933 blev den erkänd av den irländska kennel klubben och internationellt erkänd av FCI 1981.

KARAKTÄR
En Glen är en Terrier.Rasen ska ha en konsekvent uppfostran, där den får lära sig vad den får och inte får göra. Som med alla andra hundvalpar ska Glennen lära sig var gränserna går. När den lärt sig det har man en verkligt trevlig kamrat. En lugn hund som accepterar att du för tillfället inte har tid med den. Den ligger också mycket gärna i soffan och tar det lugnt. Om din Glenn skäller, ja då kan du vara säker på att något händer, annars skäller inte en Glenn terrier. En Glenn ödslar inte krafter på onödiga saker, den är en mycket lugn ras men backar inte för långa skogspromenader.

PÄLSARBETE
En Glenn ska timmas, ofta en till två gånger om året, men det är när hunden är vuxen. Som unghund ska den trimmas oftare så att den "riktiga" pälsen fär plats till att växa fram. En till två gånger i veckan ska pälsen borstas och kammas igenom.